NEJLEPŠÍ START PRO KOJENÍ

https://www.maminka.cz/clanek/nejlepsi-start-pro-kojeni-nebojte-se-miminko-budit

CO ČEKÁ PRSA V TĚHOTENSTVÍ? VĚNUJTE JIM PÉČI A PŘIPRAVTE JE NA KOJENÍ

https://www.maminka.cz/clanek/co-ceka-prsa-v-tehotenstvi-venujte-jim-peci-a-pripravte-je-na-kojeni

PRVNÍ VZPŘÍMENÍ

PRVNÍ VZPŘÍMENÍ - vrcholná dovednost dítěte ve 3. měsíci věku

Velmi častým dotazem maminek je, jak má správně vypadat tzv. první vzpřímení v poloze na bříšku u dětí kolem 3. měsíce věku.

Miminko ve 3. měsíci by mělo v poloze na bříšku zvládnout tzv. první vzpřímení, kdy se opírá o lokýtky, dlaně má uvolněné bez pěsti, hlavička je vzpřímená nad podložku v prodloužení páteře a nožičky natažené u podložky.

Pro správný další rozvoj dítěte dle psychomotorického vývoje je tato dovednost velmi důležitá. Musí být ale provedena správně. Proto děti dáváme na bříško ihned od narození, ale pouze v době bdění a po uspokojení jejich biologických a psychických potřeb (musí být vyspané, správně motivované, nesmí být hladové). U novorozenců několikrát denně po minutách a dobu postupně prodlužujeme. Při nácviku této polohy se snažíme, zajistit vhodné podmínky tzn. pevnou cvičící podložku, bez plen a pokud možno v nahotě.

Pokud správně nepracují svaly, které se podílejí na prvním vzpřímení, dochází k odchylkám v psychomotorickém vývoji. Miminko je nestabilní, stáčí hlavičku, tělíčko a padá k jedné straně. Nadzvedává od podložky jednu nebo obě ručičky, přetrvává pěst v dlani. Těžiště je na bříšku. Nožičky zvedá od podložky. Přes záklon přepadává z bříška na záda. V poloze na bříšku je nespokojené a pláče.

Příčinou může být nevhodná manipulace s dítětem, nezajištění kvalitních podmínek pro rozvoj symetrické polohy na zádech, nevhodné podmínky a nedostatečná stimulace nácviku polohy na bříšku, časté lenošení v autosedačce či lehátku, slabé břišní svaly, predilekce hlavičky, záklon hlavičky.

Nápravou bývá kvalitní symetrická manipulace. Stimulace a dopomoc ke zvládnutí správné polohy na zádech s kvalitními podmínkami. Dopomoc s polohou na bříšku, tak abychom miminku napověděli správné provedení polohy. Posílení potřebných svalů, které jsou zodpovědné za první vzpřímení.

Nejdůležitější období z hlediska psychomotorického vývoje dítěte jsou první týdny, měsíce a rok života. Zkušenosti a dovednosti, které dítě získává v prvním roce, jsou pevným základem pro jeho celý další život. Proto je důležité, aby každá dovednost dítěte byla provedena správnou technikou a ve správné posloupnosti.

UPOZORNĚNÍ: Veškerý obrázkový i textový materiál na těchto stránkách je chráněn autorským zákonem, jakékoliv jeho užití je možné pouze se souhlasem autorky.

SPRÁVNÁ MANIPULACE S NOVOROZENCEM A KOJENCEM
Zvedání dítěte zády od podložky, nošení ve svislých polohách, rychlé, nešetrné zacházení, špatné polohy při kojení a odříhnutí, nevhodné podmínky ke spánku a odpočinku, to jsou nejčastější chyby, které rodiče můžou dělat. Při špatné manipulaci dochází ke zvýšenému dráždění centrální nervové soustavy a přetěžování dítěte (je nespokojené, plačtivé, napíná se, nesoustředěné při kojení, pije krátce a málo, neprospívá...), dále může dojít k odchylkám v jeho psychomotorickém vývoji (přetrvávající napětí, záklon hlavičky, otočení k jedné straně, většinou se sleželou hlavičkou, nestabilní poloha na zádech, na bříšku nezvládnutí 1. a 2. vzpřímení, nedostatečná aktivita horních i dolních končetin, nezvládnutí přetočení ze zad na bříško...). Proto nepodceňujte správnou manipulaci s Vašimi dětmi. První rok života dítěte je důležitý nejenom pro dítě, ale také pro celou rodinu.

Zveme Vás na kurzy správné manipulace s novorozencem a kojencem, kde se dozvíte nejnovější a kvalitní informace. Vždyť jde o zdraví, spokojenost a kvalitu života Vašeho miminka.

                             

PROBLEMATIKA ZÁKLONU HLAVIČKY U DĚTÍ
Záklon hlavičky je jednou z nejčastějších odchylek psychomotorického vývoje.
Každý novorozenec přichází na svět s hlavou v mírném záklonu. Je tedy fyziologické, když hlavičku lehce zaklání a někdy i vytáčí do strany. Byla by ovšem veliká chyba se s tímto stavem smířit jako s přirozeným a svou péčí záklon ještě podporovat. Často se s tím setkáváme u rodičů, kteří nemají dostatek informací o psychomotorickém vývoji dětí.
Jak se dítě projevuje?
V poloze na zádech se opírá o záhlaví, které má většinou oploštělé, má zvýšené napětí v oblasti šíje, méně otáčí hlavičku do stran, tlačí ramínka a lokty do podložky, staví mosty, propíná se do luku, napíná nohy.
V poloze na bříšku zvedá hlavičku, ale drží ji hodně zakloněnou, napíná ruce, je prohnuté, často se naklání nebo přepadává, protože se v poloze neudrží.
V náručí a dalších polohách a úchopech, kde záklonu nebudeme vědomě bránit, se bude také prohýbat v páteři, zapažovat ručičky nebo propínat nožky.
Jaká může být příčina?
Špatná, nešetrná, rychlá, jednostranná manipulace s novorozencem a kojencem. Špatné podmínky k odpočinku a spánku, přetěžování dítěte, nevhodná stimulace. Zvýšená dráždivost dítěte.
Co tyto děti potřebují?
Správnou, symetrickou, šetrnou a pomalou manipulaci. Vyvarujeme se svislé polohy, nedotýkáme se krčku, netlačíme přes páteř, nenatřásáme, nedovolíme záklon, komunikujeme vždy poníž. K nošení, chování, odříhnutí volíme polohy a přehmaty, které jsou v souladu s psychomotorickým vývojem dítěte. Zajistíme vhodné podmínky k odpočinku a spánku, abychom dále neprohlubovali záklon hlavičky. Dítě ukládáme do péřové zavinovačky, kde dojde k mírnému protáhnutí a zahřátí šíje. V době bdění dítěti nabídneme vhodnou stimulaci a hru v souladu s psychomotorickým vývojem. Pokud se stav nemění a příznaky se stále prohlubují a přetrvávají, konzultujeme vše s pediatrem, který by měl doporučit neurologické vyšetření a také odeslat na odborné rehabilitační pracoviště.
Co říci na závěr?
Přetrvávající záklon má negativní dopad na kvalitu života dítěte. Pokud bychom neupravili záklon hlavičky, může nastat nedostatečné a nekvalitní zvládnutí jednotlivých dovedností a tím zpoždění psychomotorického vývoje
Nejdůležitější roli v prevenci odchylek hrají rodiče, kteří jsou s dítětem neustále. Proto je velmi důležité, aby znali postupný psychomotorický vývoj jejich dítěte a dokázali mu nabídnout vhodné podmínky.
Nejideálnější by bylo, aby se všichni rodiče i ostatní, kdo přichází do kontaktu s dětmi, naučili, jak správně manipulovat a pečovat o dítě. Nastávající rodiče by měli tyto informace získávat ještě v období těhotenství, aby se vyvarovali zbytečných chyb. Využít mohou odborné kurzy správné manipulace s miminkem a péči o dítě. Se znalostmi o psychomotorickém vývoji, správné manipulaci, stimulaci a zajištění vhodných podmínek pro dítě, dokážou lépe porozumět svému dítěti a problém lépe zvládnout.

     

ZVÝŠENÁ DRÁŽDIVOST NERVOVÉ SOUSTAVY U DĚTÍ
Často mi přicházejí dotazy od maminek, které si neví rady s jejich miminkem. Jejich děti jsou nespokojené, špatně spí a často se budí, hodně pláčou, nemůžou je uklidnit, napínají se, prohýbají, zaklání hlavičku, při kojení nebo krmení jsou nesoustředěné, pijí krátce a plytce, a proto se nenapijí dosyta....jsou zvýšeně dráždivé.

Jaké jsou příčiny? Mohou pramenit z dědičnosti, ze zvýšeného svalového napětí, zdravotního stavu, stupně vyzrálosti. Z okolností kolem těhotenství, nefyziologického průběhu porodu a doby poporodní. Z nevhodného přístupu k dítěti a nevhodné, náročné, rychlé manipulace s ním.

Co tyto děti potřebují a jaká jsou doporučení? Zajistíme pocit jistoty, bezpečí a stálé teplo, které poskytneme pevným zabalením nebo položením na péřovou peřinku tak, abychom hlavičku dostali do prodloužení šíje. Dbáme na jemnou, pomalou, klidnou, citlivou a symetrickou manipulaci. Neprovokujeme záklony, nedotýkáme se a netlačíme na krček, netlačíme napříč přes páteř. Vyvarujeme se svislých poloh. Nenatřásáme, nehopsáme, pouze jemně kolébáme, aby přijalo způsob uklidnění tím nejjednodušším způsobem. Komunikujeme tichým a klidným hlasem. Kojíme ve vhodné poloze jak pro dítě tak matku a dodržujeme i další zásady při kojení (správné přiložení dítěte k prsu, správný úchop bradavky, dítě zbytečně nerozptylujeme, nehlučíme…).

Jaké mohou být následky? Je velice důležité pro další vývoj dítěte, zachytit projevy dráždivosti dítěte co nejdříve. Při neřešení a přetrvávání projevů, dochází ke špatnému zapojování svalů, které jsou zodpovědné za kvalitní vzpřímení. Nepravidelnosti se projevují na páteři, ale také v postavení pánve, kyčelních kloubů a celkového držení těla. Mohou se objevit další formy lehkých mozkových dysfunkcí, např. dysgrafie, dyslexie, poruchy soustředěnosti. V období dospělosti se mohou dostavit problémy s páteří, migrény atd.
Z toho všeho plyne, že je důležité zajímat se o psychomotorický vývoj dítěte od narození a případné odchylky začít rychle řešit. Pokud se stav nemění a příznaky stále přetrvávají, měl by pediatr doporučit neurologické vyšetření a také odeslat na odborné rehabilitační pracoviště.

Co říci na závěr? Nejdůležitější roli v prevenci odchylek psychomotorického vývoje hrají rodiče, kteří jsou s dítětem neustále. Proto je velmi důležité, aby znali postupný psychomotorický vývoj jejich dítěte a dokázali mu nabídnout vhodné podmínky.
Nejideálnější by bylo, aby všichni rodiče i ostatní, kdo přichází do kontaktu s dětmi, se naučili, jak manipulovat a pečovat o dítě dle psychomotorického vývoje. Nastávající rodiče by měli tyto informace získávat ještě v období těhotenství. Využít mohou odborné kurzy správné manipulace s miminkem a péči o dítě. Když jejich miminko bude zvýšeně dráždivé, dokážou mnohem lépe tento problém zvládnout. Se znalostmi o psychomotorickém vývoji, správné manipulaci, stimulaci a zajištění vhodných podmínek pro dítě, dokážou lépe porozumět svému dítěti.

       

Kontakty: +420 603 985 006, lenka.ced@seznam.cz,   http://www.lenkabrunova.cz/kontaktovat/

Náš další informační web: www.psychomotorika.cz

Facebook: www.facebook.com/tehotenstvi.materstvi 

Spolupracujeme: www.topgynekologie.cz

UPOZORNĚNÍ: Veškerý obrazkový i textový materiál na těchto stránkách je chráněn autorským zákonem, jakékoliv jeho užití je možné pouze se souhlasem autorky.

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.